Ouderlijk huis van Palmyre De Cocker
___________________________
 
Palmyre De Cocker į1912  +1997

Als Dame Maria-Gaudentia van de Kanunnikessen van Heverlee vertrok zij in 1935 naar Congo om er in de ziekenzorg van Umangi te werken, in het moeilijke noordelijke Ubangigebied.

In het dispensarium had zij bij de behandeling van de vele patiŽnten (bijzonder veel slaapziekte) de gelegenheid tekeningen te maken van verschillende toen nog voorkomende voorhoofdtatoeages, tastbare herkenningtekens bij duisternis.


"
... Nooit zouden ze iemand gedood hebben van hun eigen dorp.
De tatoeage aanbrengen is zeer pijnlijk. Men begint de tekening te snijden en men laat er het sap in lopen van een zekere plant die de huid doet opzwellen. Men zou zeggen dat het borduurwerk is, zwart op hun bruine huid. ..."

Na moeilijke jaren van ziekte en ontbering kwam ze in 1942 naar het toenmalige Leopoldstad (nu Kinshasa) om er in het hospitaal te werken, door de oorlog konden geen nieuwe verpleegsters uit Europa komen.

Om ernstige gezondheidsredenen werd ze in 1951 overgeplaatst naar het meer gematigde klimaat van Burundi, in de dispensaria van Kibumbu en Kiganda en van Munanira dat zij heeft opgestart.

Ze bleef er tot 1980, waarna ze terugkwam naar BelgiŽ.


Het veldhospitaal van Palmyre De Cocker in Urundi


De Batutsi verwelkomen de Kanunnikessen


 
© 2006 - 2013 Huys De Cocker
Huys De Cocker | Gaversesteenweg 716   9820 Melsen